Vysvetlivky
(ALG -Alergény), Výnos č.2319/2007-100, (14 alergénov) a ich označenie
1. obilniny obsahujúce lepok
(tj. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody ) a výrobky z nich okrem a) pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú, b) pšeničných maltodextrín, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýší stupeň alergénnosti určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú, c) jačmenného glukózového sirupu d) obilnín používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.
2. kôrovce a výrobky z nich
3. vajcia a výrobky z nich
4. ryby a výrobky z nich okrem:
a) rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidových prípravkov, b) rybacej želatíny alebo rybacieho oleja používaných na čírenie piva a vína.
5. arašidy a výrobky z nich
6. sójové zrná a výrobky z nich okrem:
a) úplne rafinovaného sójového oleja a tuku, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti
určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú, b) prírodných zmesných tokoferolov (E306), prírodného D-alfa-tokoferolu, prírodného D-alfatokoferolacetátu, prírodného
D-alfa-tokoferolsukcinátu sójového pôvodu, c) fytosterolov a esterov fytosterolov získaných z rastlinných olejov sójového pôvodu, d) fytostanolesteru získaného zo sterolov rastlinného oleja sójového pôvodu.
7. mlieko a výrobky z neho
vrátane laktózy okrem: a)srvátky používanej na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje, b) laktitolu.
8. orechy
ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich okrem corechov, ktoré sú používané
na výrobu destilátov.
9. zeler a výrobky z neho
10. horčica a výrobky z nej
11. sezamové semená a výrobky z nich
12. oxid siričitý
a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10mg/l.